Favoritblöjorna (Top 10)

Här updaterar jag en artikel jag skrev för ett halvår sedan, eftersom mina åsikter har förändras lite. Hur jag tyckte för ett halvår kan ni hitta här.
Självklart finns det massor av blöjor jag ännu inte har provat, men när man har hittat så här många favoriter så måste man

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
#1 SoftBums
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Oavsätt hur ofta jag förälskar mig i nya blöjor så återkommer jag alltid till mina SoftBums. Om jag upptäckte en ny graviditet dagen efter att jag sålde alla mina nuvarande blöjor så skulle SoftBums gå överst på inköpslistan och om jag behövde begränsa mig till ett enda blöjsystem så skulle jag utan tvekan välja SoftBums. Detta är ett tvådelad system (AI2) där man knäpper inlägg på plats i skal och sätter på barnet. Oftast kan man sedan bara byta inlägg och använda skalet igen några gånger som gör att det sparar tvätt och blir lite billigare i inköp. Jag föredrar deras bambu inlägg över deras microfiber/fleece inlägg, mest för att jag ogillar microfiber. Men det går lika bra att använda skalet med prefolds eller hemmasydda inlägg om man tycker bambu inlägen är dyra. Det är huvudakligen skalet som jag är helt förälskad i och tycker alla borde ha.

Det som gör SoftBums så brilliant är hur man justerar storleken på dem via resårbandet runt låren. Jag gissar att fler företag skulle använda sig av samma ‘slide-to-fit’ system om SoftBums inte hadde tagit ut pattent på den här lösningen. Jag gillar ochså hur smala de är i grenen. Detta gör dock att jag rekommenerar inte SoftBums skalet med vikblöjor, men det går bra att använda t.ex. prefolds, deras diverse inlägg eller något hemmasydd i rätt storlek. ‘Slide-to-fit’ systemet gör dessutom att här har du ett skal som du kan använda från första dagen och ut blöjperioden utan problem. Det kommer alltid att passa perfekt.

Det är värt att säga några ord om deras insert. Dessa kallar dem ‘Pods’ och ‘Super Pods’ och kommer antigen i mikrofiber med fleecelager ovanpå eller i bambu. Bambu är dyrare men sååå mycket bättre. De vanliga Pods kan man använda från ca 5 månader skulle jag gissa för det blir bara konstigt att försöka vika dem. Super Pods är mycket längre än vad man behöver och ska då vikas dubbelt. Så dessa växer med barnet och kan börjas användas vid ca 2 månader. Dessutom får du newborn-pod med (som senare kan användas som boster) när du köper din Super Pod. Jag rekommenderar ca 4-5 inlägg per skal, och ärligt talat så finns det många bra prefolds på marknaden som kan användas i SoftBums skalet. Om ditt barn är som mitt så kommer det att komma en dag då urinblåsan börjar bli större än vad även SuperPodsen kan ta emot. Just nu lägger vi därför BlueBerry Bamboo Insert direkt i skalet.

På bilden har vi från vänster SoftBums staydry SuperPod (microfiber/fleece), deras underbara bambu SuperPod, gamla typen av staydry SuperPod (som jag har modiferad), deras staydry pod och längst till höger deras bambu newborn pod som kommer med SuperPoden.

Tummen upp för SoftBums pga
– Passar perfect !!! på grund av justerbara resårband runt låren.
– AI2 system gör att det är det blir mindre tvätt, tar mindre plats i skötväskan och blir lite billigare i inköp.
– De släpper regelbundet nya söta mönster i begränsade upplagor.
– Går att få med kardborre (som min man föredrar).

Tummen ner för SoftBums pga
– De är mycket svåra att få tag på här i Sverige.
– De är något dyra (men värda priset enligt mig).

Här har jag köpt mina:
http://www.funkymonkeypants.com
http://www.softbums.com
bleiubudin.web.is

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
#2 Charlie Banana
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Jag har provat och sett många olika typer av pocketblöjor och det är något alldeles speciellt med Charlie Banana. Vi har 14 av deras one-size blöjor och som med SoftBums har dem justerbara resårband runt låren som gör att man får en perfekt passform på supertjocka (som supersmala) lår.
Jag väljer att fortsätta rekommendera Charlie Banana över andra pocketblöjor MEN erkänner att de är något smala i storleken. Så om du börjar tidigt med tygblöjor, använder EC och förväntar dig att barnet ska bli blöjfritt innan 2 års åldern så säger jag “köp Charlie Banana”, men om dit barn är äldre (över ca 8-10 månader) när du värljer att börja med tyg, så skulle jag överväga att rekommendera BumGenius 4.0 istället.

Charlie Banana har pocketöpningen fram som jag gillar starkt för jag tycker det underlätar ‘städningen’ när det bajsas i blöjan. Jag bara håller framändan och spolar bort bajset och inget riskerar att fastna i pocketöppningen. Dessutom är CB blöjorna smala i grenen som alltid uppskattas när barn börjar försöka röra på sig.

CB kommer bara med knappar, som är något min man är mindre förtjust i. Men olikt t.ex. FuzziBunz och BumGenius så kan flipana på CB knäppas över varandra för de allra minsta. Detta gör att man kan använda denna extraknapp för att rulla ihop (smutsig) blöjan till en boll. Superpraktiskt, särskilt om man glömde våtpåsen hemma.

Dessa blöjor kan bli fantastiskt smala, och olikt många andra one-size kan dessa användas från födelse (eller iaf från att navelsträngen faller av).
Vissa kanske säger att de är för smala för att räcka, men så länge barnet inte fortfarande behöver blöja vid flera års ålder så tror jag inte det blir något problem. Som med alla blöjor ska den dock sitta rätt så man inte tror den är för smal innan den blir.
För tips titta här.

De blöjor jag köpte kommer med fleece på insidan och två microfiber insert. Med tiden har jag börjat avsky microfiber så jag har köpt nya insert till mina CB. Det är värt att nämna att Charlie Banana har just kommit ut med en ny blöja med bommull på insidan i stället för fleece. Inserten för dessa är gjorda av mikrofiber och hampa. Jag kan absolut tro att dessa är värda att prova.
Gudrun har köpt några och hon säger följande om dem:

“Allt det som får oss att gilla de “vanliga” CB; nätt passform, justering i benen, frontlucka för inläggen och inga läckor finns även i de här blöjorna. Inläggen har mikrofiber på toppen. För den som vill ha så mycket naturmaterial som möjligt är alltså detta inte det bästa alternativet. Detta sagt, så gillar jag inläggen. Mikrofibern gör att vätska snabbare kommer ner i de uppsugande lagren, vilket väl är skälet till att CB valt att ha ett mikrofiberskikt.

Så till insidan. Vårt barn är ganska kinkig med att bli blöt, även i fleece, lite mindre i fuskmocka. Därför var jag orolig att han skulle bli sur vid minsta droppe i bomullen, men det har gått bra. Naturmaterial ger alltid en större känsla av väta för barnet, och en liten skillnad märker vi, men jag tror att just mikrofibern i inlägget gör att vätan sjunker undan ganska bra. Bomullen känns mjuk och skön, men samtidigt tillräckligt stadig för att hålla för många tvättar. Summan för oss är tummen upp för de här blöjorna.”

Tummen upp för Charlie Banana pga
– Bra passform med justerbart resårband runt låren.
– Pocketöppningen på framsidan.
– Smutsiga blöjor kan enkelt rullas up i en boll

Tummen ner för Charlie Banana pga
– Jag ogillar microfiber så jag behövde köpa andra inlägg.
– Jag hadde redan köpt massor innan de släppte sin nya blöja med bommull på insidan.
– Det tar lite tid när man vill justera storleken via resårbandet, särskilt när man har många blöjor.
– Inte rekommenderade för dig som börjar sent att använda tyg, eftersom de är inte lika stora som vissa andra.

Här har jag köpt mina
http://www.thenappylady.co.uk
http://www.amazon.co.uk

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
#3 TotsBots Bamboozle & TotsBots Stretchywrap
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Oh, vilken kärlek när jag upptäckte denna underbara nattblöja. Så mjuka och gosiga. Jag märker det på barnet att hon föredrar att sova i dessa framför andra blöjor. Behöver man säga något mer?

Jo, man behöver säga några ord om TotsBots StretchyWrap. Jag har provat mågra andra PUL skal och denna är klart den besta när det kommer till formsydda blöjor. Supermjuk och fina mönster och dessutom har den kardborreband som jag tycker bättre än knappar nattetid (jag är för trött vid nattblöjbyte för att hitta rätt knappar).

Om du kommer överens med ullbyxor över formsydda så är det såklart den bästa nattlösningen, men om du är som jag och lite rädd för ull och orkar inte med att handtvätta och lanolisera ullbyxor, så är drt StretchyWap som får tummen upp från mig.

Stretchywrap kommer dessutom i två storlekar, så äntligen har vi något som passar runt stora lår och upp i åldrarna. Jag misstänker dessutom att den mindre storleken skulle passa bra på nyfödda, t.ex. med vikblöjor.

Tummen upp för TotsBots Bamboozle
– Mjuka, bekväma och underbara
– Bra kardborreband

Tummen ner för TotsBots Bamboozle
– Priset (dock billigare än t.ex. sloomb)
– Måste hängtorkas (och kanske mjukas up i torktumlaren på låg värme) så det blir alltid 24 timmar från tvätt till användning.

Tummen upp för TotsBots StretchyWrap
– Mjukt och bekvämt PUL
– Bra kardborreband
– Torkar snabbt
– Söta mönster
– Rekommenderad med formsydda och Vikblöjor.

Tummen ner för TotsBots StretchyWrap
– Jag skulle inte välja att använda den den med inlägg/prefolds.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
#4 BumGenius 4.0
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Jag har hört folk lova BG4.0 men altid varit skeptisk till att de skulle passa oss eftersom vi inte alls kom överens med BumGenius Freetime. Men jag köpte några ändå för att prova och nu hamnar de högt på listan. Jag kan sägja att jag får inte samma spectakulära ‘wow’ känslan som jag fick när jag först provade Charlie Banana och SoftBums, men samtidigt så ser jag direkt att dessa blöjor är av hög kvalitet och jag kan inte hitta något som irriterar mig med dem.

BunGenius blöjorna är större och bredar än Charlie Banana så om du letar blöja till nyfödd så säger jag till dig att Charlie Banana är klart bättre. Men om du börjar sent med tygblöjor eller letar blöjor till förskolan (som jag) så kan jag varmt rekommendera BumGenius. Notera dock att de (som så många pocketblöjor) kommer med mikrofiber inlägg. Detta löste jag med min symaskin och ett gammalt bomullslakan.

[Jag kan lägga till att dessa blev aldrig förskoleblöjor för oss.  För det första så slutade dottern med blöjor strax innan hon skulle börja på förskolan (16 månader) och så är det så att hon är bekvämare i SoftBums så det blev SoftBums som sitter i hennes låda på förskolan i fall personalen tycker att hon behöver blöja]

Tummen upp för BumGenius 4.0 för att
– Både torrsiktet och PUL-en är mycket bra, mjuka och fina.
– Bra förskoleblöjor

Tummen ner för BumGenius 4.0 för att
– Mycket billigare utomlands men BumGenius tillåter inte försäljning mellan olika länder.
– Stora och breda i grenen så de passar (sannolikt) inte så bra de första veckorna/månaderna.

Jag köpte mina
– på semester i USA

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
#5 Hemmasydda hybrid fitted
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Det är något magist med att själv ha sytt blöja för sitt barn. Jag är fortfarande lite rädd för att sy egna blöjor i PUL (plus attjag tror inte att jag kan göra bättre jobb än vad SoftBums kan göra för mig), men att göra en blöja med vattenavvisande lager i fleece är rellativt enkelt. Och det är otroligt hur mycket jag använder dessa. Jag skulle inte ta mig iväg med hemmasydd blöja på barnet eller låta henne sova med en, men det blir alltid 2-3 hemmasydda varje dag, och jag tycker det luftar en liten rumpa mycket bra.

Varje gång dottern får feber har jag varit oerhört tacksam att jag har mina hemmasydda blöjor. Med 40 graders feber efter vaccination så är det bara 100% hemmasydda som gäller och inget annat. Samma sak gäller varma sommardaga när man riskerar att smälta. Då är hemmasydda hybrid fitted blöjor HÖGT rekommenderade.

Mina hemmasydda blöjor är egentligen blöjskal gjorda av tre lager. Sött mönstrad bommullstyg ytterst, ett dolt lager av fleece (något som inte släpper vatten igenom sig) och mjukt bommullstyg innerst. I detta skal lägger jag ett absorberande bommulls inlägg eller en vikblöja. Fleecen gjör att jag har kanske 30-45 minuter på mig från att det kissas till att blöjan blir våt på utsidan. Så det gäller att byta direkt.

Tummen upp för hemmasydda blöjor pga
– Alltid kul att se egna blöjor på lilla rumpan
– Passar perfekt om man bara har tålamod att skräddarsy till sitt barn.
– Hybrid fitted blöjor andas bra så de är perfekta i sommarvärmen.

Tummen ner för hemmasydda blöjor pga
– Hybrid fitted blöjor är vattenavvisande men inte vattentäta så man har dem inte på när man ska på utflykt.
– Hela blöjan måste tvättas varje gång den blir våt, och jag misstänker att allt det här tvättandet gör att dem kommer inte att hålla mer än kanske ett år.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
#6 gDiapers
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

gDiapers är helt annorlunda än andra blöjor. Här har vi ett tredelad system: Ytterst en bommulsbyxa (gPants) i söta färger och mönster, mellan benen kommer en “hållare” och i den lägger man inläggen. Man kanske borde kalla detta ett AI3 system för att inte tro att det liknar AI2 system som SoftBums, GroVia och BestBottoms. Men många är helt förälskade och det finns även en facebook gruppa bara för gDiapers.

Jag förstår varför folk blir helt tokigt i gDiapers. Jag har ett par, och de är mycket bra. Särskilt skulle jag rekommendera dem om man var på väg på semester eftersom de tar så lite plats i skötväskan. En annan klar fördel är att när barnen börjar snurra runt på skötbordet, eller vägra helt att ligga där så kan man faktiskt få dessa på krypande barn som rör sig över vardagsrumsgolvet i hög fart.

Tummen upp för gDiapers
– gByxan behöver sällan tvättas, påsen tvättas ibland och inläggen ger inte stora tvättberg alls.
– Luftar bra och ser bekvämt ut
– Lätta att få på även när barnet kryper iväg

Tummen ner för gDiapers
– Kan ge skavsår på stora lår
– Ett 3 delad system är kanske lite mer komplecerad

Jag köpte mina
– på semester i USA

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
#7 GroVia
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Jag köpte 4 AIO sidoknäpta blöjor från GroVia och jag kan inte bestämma mig om jag älskar dem eller inte. De är så supersöta, smala mellan benen, har ekologisk bommull på insidan och är allmännt mycket bara. GroVia knapparna är lite annorlunda än på andra blöjor och det vattentäta materialet på utsidan känns supermjukt och skönt.

Men passformen är inte helt perfekt på mitt barn. Jag provade att sätta en av dessa blöjor på ett kompis-barn och där passade det perfekt. Jag är inte helt redo att sälja dem än, men när jag gör så kan jag säga att de har varit “sparsamt använda”.

Tummen upp för GroVia pga
– Supernätta, nästan som engångs.
– Underbara mönster

Tummen ner för GroVia pga
– Sidoknäpta (är det för eller nackdel?)
– Passar mindre bra på barn med supertjocka lår

Här har jag köpt mina
http://www.babipur.co.uk

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
#8 Flip
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Trots att jag aldrig hár varit lika nöjd med passformen på mina Flip skal som mina SoftBums skal så fyller Flip en annan funktion och jag har jag behållt dem. Inte bara kommer de i vackra mönster, de är superanvändbara och bra att ha. SoftBums har mjukt fleece på insidan så om de blir smutsiga måste de tvättas, men eftersom Flip är bara ét en melt PUL skal så kan man (om man så behöver) skölja av det, torka med en bit papper och fortsätta använda den.

Ofta så har jag ett Flip skal och ett inlägg i handväskan i en liten våtpåse och då kan jag lämna skötväskan hemma/i bilen på kortare utflykter.

Jag jar Flip skal och jag har Flip prefold nattinlägg men jag får erkänna att jag använder de nästan aldrig tilsammans. Flip inläggen använder jag oftast med mina SoftBums skal och Flip skalet har jag mest använt med vikblöjor. Nyligen har jag även börjat använda mina Flip skal med mina Alvehamn hemp dry nattblöjor.

Tummen upp för Flip pga
– Samma söta mönster som på andra BumGenius blöjor.
– Passar med formsydda och vikblöjor
– Man kan skölja och torka av den och fortsätta använda om man behöver.
– Tar nästintil ingen plats i handväskan/skötväskan.

Tummen ner för Flip pga
– Jag har aldrig varit helt nöjd med passformen, men det är kanske bara eftersom mitt barn har lite extra tjocka lår.

Här har jag köpt mina
edenbaby.se

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
#9 TotsBots EasyFit
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Jag har tre TotsBots EasyFit AIO (v3 med minky på insidan) och har aldrig riktigt kunna bestämma mig för att sälja dem. Mönstren är söta och de fungerar bra. Eftersom de är AIO så brukar de sitta i skötväskan och vara praktiska på utflykter.

Jag vet att många älskar TotsBots EasyFit och jag tror de skulle kunna vara mycket bra som förskoleblöjor. Men de saknar en “wow-faktor” så därför hamnar de inte högre på listan. Mycket pålitliga blöjor som kan absolut rekommenderas, bara inte min absoluta favorit 🙂

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
#10 Alvehamns hemp dry formsydda blöja
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Jag har redan pratat mycket om Alvehamn blöjorna i ett annat inlägg så jag ska inte upprepa mig. I grund och botten så är detta en bra nattblöja och vi gillar coolpass materialet som de använder för torrsikt. Måste dock säga att de kommer sannolikt att säljas snart eftersom vi gillar TotsBots Bamboozle bättre 🙂

Tummen upp för Alvehamn hemp dry pga
– De har ficka så det är enkelt att sätta extra inlägg i den
– Den torkar rellativt fort i torktumlaren
– Coolpass torrsikt närmast barnets hud gör att hon vaknar inte lika lätt när hon är våt.

Tummen ner för Alvehamn hemp dry pga
– Eeemmm… jag gillar Bamboozle bättre så jag sträcker mig inte för dessa förrel alla mina bamboozle är borta från lådan.

Här har jag köpt mina
Direkt från Alvehamn och i “Köp och Sälj tygblöjor mm” gruppen på facebook

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Dessa har jag provat med de fick inte vara med på listan:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Vikblöjor är praktiska att ha hemma och de har använts då och då, men ingen större favorit. Jag föredrar prefolds.  Kan dock nämna att jag inte skulle sälja bort dem och de används altid på semester pga kort torktid.  Mer om vikblöjor här.

Prefolds gillar jag bättre än vikblöjor. Om jag inte redan hadde allt för mycket blöjor (flera hundratals) skulle jag inverstera i fler prefolds till mina SoftBums skal.

Little Lamb bambu formsydda är billiga, och fullt användbara, men känns lite smala för oss, kardborren blev grå snabbt och jag oroade mig alltid att kardborren skulle komma åt barnets lår och skava. Men för de här pengarna är dem bra, men jag föredrar TotsBots bamboozle. Dessutom borde jag ha köpt storlek 3 för min ettåring eftersom hon har stora lår. Storlek två passar förvisso, men…

BumGenius Freetime kom jag inte överens med, så de såldes ganska direkt.

Rumparooz låter bra i teorin med sina ‘double gaussets’, och ett tag använde vi dem som nattblöja med stor framgång, men sedan hittade jag bättre blöjor så jag sålde dessa.

Alvehamn bambu natt tog evigheter att torka så jag sålde dem.

Etsy blöjor från litet företag med namnet “Drammy Droopers” var supersöta men passformet var inte perfekt. Plus att jag hadde alltid i baktankarna att jag hadde kunnat sy en bättre blöja själv så jag sålde dem.

“Kinablöjor” (t.ex. Alvababy) är billiga, och jag tycker man får vad man (inte) betalar för.

GoGreen (http://www.gogreendiapers.com/) var allt för stora/klumpiga för min smak.

One thought on “Favoritblöjorna (Top 10)

  1. Dessa underbara tygblöjor! ❤
    Måste bara fråga om du inte har din gWhat (gDiapers) kvar? Om du har det och vill sälja får du gärna maila mig 🙂 Letat länge efter den!

Leave a comment