Review: Vikblöjor

Det är inte ofta som jag använder, fotar eller pratar om vikblöjor. Jag visar mina PUL blöjor när jag försöker övertala folk om att använda tyg till sina barn. Vackra moderna pocketblöjor, AIOs och AI2s med exclusiva prints är det som lockar. Men faktum är att vikblöjor är ganska fantastiska och jag har använt dem mycket under vissa perioder, som t.ex. när dotern var för små för sina ‘one size blöjor’.

Vikblöjor har många fördelar:
– Superbilliga (allt från 0kr om du hittar dina egna i föräldranas garderob).
– Överlever många års/barns användande utan problem.
– Lätt att tvätta och torkar snabbt.
– Förutom att användas som blöjor kan de dubbla som örongott, (sommar)täcke, handduk, spypåse, gömställe, superhjälte-kappa, kaffefilter, och margt annat.

Innan dottern föddes investerade jag därför i en bunt vikblöjor Jag köpte jag några superfina Imse Vimse vikblöjor på 80×80 cm som var för stora där i början och användes mest under barnet för att skydda sängen i fall det spyddes. Sedan köpte jag en hel hög IKEA vikblöjor (VANDRING, 70×70) som kostade nästan ingenting. Utöver det köpte jag två sorter billiga vikblökor av Amazon i babystorlek (50×50) som var bara helt enkelt för billiga för att vara särskilt bra.

Eftersom vattnet hemma är bra och dessutom har jag torktumlare så var det inte förren jag var på semester i Uppsala utan tumlare som jag insåg varför IV vikblöjorna kostade så mycket mer än IKEAs. IV fortsatte vara mjuka i det hårda vattnet medan IKEAs var nästintill oanvändbara. Så om du inte ska torktumla dina blöjor så kan det vara värt att investera i kvalitetsvikblöjor.

Jag fick nyigen vikblöjor ur ekologisk bomull för att testa. Eftersom jag inte har annat så ska nu dessa testas mot ImseVimse vikblöjona och IKEA vikblöjorna.

Första tvätten

Innan de är tvättade är blöjor helt annorlunda än efter att de tvättas. Inte bara större, men även så löst vävda att man undrar om snappin inte kommer att lämna stora hål i tyget.

Men redan vid första tvätten blir vikblöjan tjockare, mjukare, tätare och absorberar bättre. Och desto oftare de tvättas desto bättre blir de. På bilderna här nedan kan ni se hur ekologiska bomullsvikblöjan såg ut innan och efter tvätt och hur dess utseende jämnförs med IKEAs och IVs.

Uppsugningsförmåga

Det som man vill veta om en vikblöja är hur stor den blir efter att den tvättas, hur mjuk den är samt hur mycket vätska den kan ta emot. För att förvissa mig um att alla blöjorna testades på samma sätt så vägde jag dem när de var torra, satte de i tvättmaskinen tillsammans på skölning och vägde dem sedan när de var våta från maskinen. Resultaten kommer här i tabellen:

IKEAs VANDRING Imse Vimse Otvättad EcoBomull Tvättad EcoBomull
Storlek 56x59cm 65x61cm 70x70cm 52x62cm
Torr 100g 87g 80g 74g
Våt 202g 159g 140g 147g
Uppsugnings- förmåga 1,02ml/g 0,83ml/g 0,75ml/g 0,99ml/g

Slutsatsen är att IKEA vikblöjan suger mest, som är inte förvånande eftersom den är tjockast. De andra tcå blöjorna är dock båda mjukare än. IKEA vikblöjan. Jag är lite förvånad över att IV inte presterade bättre. Man kanske kan ursäkta den eftersom den är över ett år gammalt medan den ekologiska bomullsblöjan är ny. Men eftersom IKEA blöjan är är den som har använts allra mest så är det inte en särskilt bra ursäkt.

I det stora hela är jag nöjdast med den ekologiska bomullsblöjan eftersom den är mjukast och har best uppsugningsförmåga. Det stör mig inte alls att den är att den inte är helt kvadradisk. Passar även limpvikt i gDiapers eller andra skal.

Att dekorera vikblöjorna

När man tittar på vikblöjor på nätet så är man ofta lockad av att köpa de som har fina mönster tryckta på sig. Men ofta är dessa av sämre kvalite och inte lika mjuka mot lilla rumpan. Så varför inte att rita på kvalitetsvikblöjor och göra de lite mer personliga?

Och när man ändå är i gång, har en gammal burk rödbetor i köket och hittar recept på nätet, så ser jag inget skäl att inte se om jag kan färga vikblöjorna. Så jag bara att korsade tummarna och satte igång. Vad jag ville veta är om dekorerade blöjor har sämre uppsugningsförmåga än icke-dekorerade.

Slutsats: Jag fick en vacker färg på blöjorna som sedan försvan igen på ett par tvättar. Naturlig färgning var uppenbarligen inget man lär sig genom att googla runt i 10 minuter.

Istället blev det blå färg från Panduro. Både de ekologiska bommulsblöjorna och ett par IKEA blöjor fick en mörkblå färg (som gör att jag knapt kan se figurerna jag ritade på de ekologiska blöjorna). Efter färgningen är eko-blöjorna forfarande mjuka och mysiga, men jag tycker ikea blöjorna blev hårda av behandlingen. Inte rekommenderad för ikea blöjor.


Så hur påvärkar färgningen uppsugningsförmågan?

Ofärgad IKEA Vandring Färgad IKEA Vandring Ofärgad EcoBomull Färgad EcoBomull
Torr 100g 102g 74g 74g
Våt 202g 187g 147g 128g
Uppsugnings- förmåga 1,02ml/g 0.83ml/g 0,99ml/g 0.73ml/g

Några veckor (och tvättar) senare testade jag uppsugningsförmågan igen. Den hadde minskad något vid färgningen.  Så mitt råd är: låt bli att färga blöjorna 🙂

Det är dessutom värt att nämna att färgningen gjorde att vikblöjorna blev lite hårda.  Jag antar att detta kanske är pga saltet som används i färgningen.  iKEA vikblöjan blev rätt så hård och behövde flera tvättar innan den blev användbar igen.  Vikblöjan av ekologisk bommull höll sin ‘mjuk-het’ mycket bättre.

.

.

.

.

One thought on “Review: Vikblöjor

Leave a comment